BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION MED IMPLANTATER
Om brystforstørrende operation med implantater
Der findes mange forskellige årsager til, at man kan ønske sig en brystforstørrende operation:
-
Man kan have meget små bryster pga. manglende udvikling af brystkirtelvæv
-
Man kan have mistet fylde efter tidligere graviditeter og amning
-
Man kan have mistet fylde efter et stort vægttab
-
Man kan have asymmetri af ens bryster
En brystforstørrende operation (BFO) kan foretages med implantater eller med eget fedt og kan for mange kvinder give mere selvtillid og øget selvværd. At tage skridtet til at få foretaget en BFO kræver dog god omtanke, og en grundig forundersøgelse med ærlig rådgivning ud fra dine ønsker, forventninger og om, hvad der i dit tilfælde vil være den optimale løsning.
Vi anvender kun Mentor eller Motiva implantater, da disse anses for at være højkvalitetsprodukter. Du kan vælge mellem runde eller anatomiske (dråbeformede) implantater. De to typer fås endvidere med forskellig projektion (strut). Det kræver derfor grundig information/vejledning vedrørende valg af implantat, da det ikke kun drejer sig om volumen (størrelsen) på implantaterne men i langt højere grad om, hvad der matcher dit brysts form (footprint) bedst.
Hos Plastikkirurgen lægger vi stor vægt på, at slutresultatet bliver harmonisk i forhold til kroppens øvrige dimensioner samtidigt med at sikkerheden skal være i top. Det er vores ambition at skabe et så naturligt resultat som muligt med så lav risiko som muligt.
Hos nogle kvinder kan det være nødvendigt at foretage et brystløft sammen med den brystforstørrende operation for at få et optimalt resultat. Du kan læse mere om brystløft her.
Såfremt du er 40 år eller ældre, anbefaler vi, at du får lavet en mammografi inden en brystoperation. Har du lige fået lavet mammografi, skal den ikke være ældre end 6 mdr., inden din brystoperation skal udføres.
Hvordan foregår en brystforstørrende operation?
Forundersøgelse
Når du kommer til forundersøgelsen vil du blive grundigt undersøgt af Liselotte Sabroe Ebbesen, der er speciallæge i plastik- og rekonstruktionskirurgi, Ph.D. Det er en fordel, hvis du har udfyldt dit helseskema hjemmefra, inden du kommer til forundersøgelsen. Du kan printe skemaet her. Det er også en fordel, at du har gennemlæst informationerne her på hjemmesiden inden forundersøglesen, så du kan skrive eventuelle spørgsmål ned og få dem besvaret til din forundersøgelse. Du kan også læse Sundhedsstyrelsens vejledning vedr. BFO her.
Ved forundersøgelsen vil Liselotte gennemgå skemaet sammen med dig, og herefter vil I sammen gennemgå dine ønsker og forventninger til resultatet af en operation. Du vil blive grundigt undersøgt, og du vil få grundig information om selve operationen, teknikken som vil blive anvendt i dit tilfælde, og om hvordan du skal forholde dig efter operationen. Du vil også få taget billeder (før billeder) til din journal.
Operationen kan laves via et snit under brystet, via et snit ved brystvorten eller via armhulen. Adgangen vælges sammen med din kirurg til forundersøgelsen. I vil også tage stilling til, hvorvidt implantatet skal lægges ind over eller under brystmusklen. Endeligt vil I sammen beslutte, hvilket implantat, som passer bedst til dig alt afhængig af dine ønsker og dine brysters dimensioner.
Efter forundersøgelsen skal der gå mindst 7 dage, inden en operation kan udføres i henhold til Sundhedsstyrelsens krav om betænkningstid.
Forberedelse til operation
Det er godt at være velforberedt til operationen. Derfor anbefaler vi, at:
-
Du ikke spiser naturmedicin eller anden kosttilskud 14 dage før operationen.
-
Du ikke tager medicin, som påvirker blodets størkningsevne (Acetylsalicylsyre, Ipren, Ibuprofen).
-
Du ikke ryger 4 uger før operation og evt. først ryger igen 4 uger efter operationen.
Operation
Da der er tale om en operation i fuld bedøvelse, vil operationen foregå på Aleris Hamlet, hvor Liselotte er overlæge. Dette er fordi vores lokaler på Vesterbro ikke har det fornødne udstyr, som kræves, for en operation i fuld bedøvelse.
Du skal møde fastende på klinikken, og du må derfor ikke have indtaget fast føde i op til 6 timer før, du ankommer til klinikken. Du må gerne drikke vand eller lidt saft, indtil 2 timer før du kommer til klinikken.
Når du kommer til operationen, vil Liselotte sammen med dig gennemgå alle detaljer omkring operationen igen. Hun vil også tegne på dig, og narkoselægen vil forklare alt omkring narkosen, så du kan være helt afslappet, inden du lægges til at sove.
Selvom operationen foretages i fuld bedøvelse vil kirurgen lægge lokalbedøvelse omkring brystet for at mindske dine smerter, når du vågner efter bedøvelsen.
Efter operationen
Efter operationen vil du ligge på vores opvågningsafdeling, hvor du hele tiden bliver overvåget af vores anæstesipersonale (narkoselæge eller narkosesygeplejerske). Du vil få serveret lidt at spise og drikke efter operationen. Vi gennemgår en smerteplan sammen med dig, inden du forlader klinikken, så du ikke er i tvivl om, hvilken form for smertestillende medicin, du skal tage.
Du kan gå i brusebad efter 24 timer, men du skal lade plastrene sidde på og kan duppetørre dem med et rent håndklæde.
Du får et visitkort med Liselottes akuttelefonnummer med hjem. Efter 10-14 dage kommer du til kontrol i klinikken, hvor sygeplejersken vil fjerne plastrene. Du skal selv bestille tid til slutkontrol hos Liselotte efter 3-6 måneder.
I tiden efter operationen skal du passe godt på dine ar. Et ar tager et helt år, inden det er færdigmodnet. I denne periode skal du undgå at få sol på arret, og det kan være en god ide at tape dit ar med Micropore 3M plaster i op til 3 måneder efter operationen.
Komplikationer og følgevirkninger
Din følesans på brystet vil sandsynligvis være ændret i uger til måneder efter operationen. Oftest bliver følesansen normal igen, men der vil oftest være et område omkring arret, som har mistet følesansen.
Blødningsrisikoen er størst de første 3 uger efter operationen. Der er derfor vigtigt, at du holder dig i ro og bruger den støttende BH døgnet rundt de første 3 uger og de efterfølgende 3 uger i dagtiden.
Infektion er sjælden - men såfremt du får symptomer i form af rødme, hævelse, feber er det vigtigt, at du tager kontakt til klinikken. Behandlingen kan i lette tilfælde afhjælpes med antibiotika. I værste tilfælde (meget sjældent) kan man dog være nødsaget til at fjerne implantatet helt og vente til infektionen helt er aftaget (3 mdr), inden man kan lægge et nyt implantat ind.
Implantatet kan oftest mærkes tydeligt på undersiden af brystet og på ydersiden af brystet, idet implantatet her ikke er dækket af muskel men kun af dit eget brystvæv. Opadtil og mod midten er implantatet dækket af muskel og brystkirtelvæv og derfor ikke så synligt eller mærkbart der. Såfremt du og din kirurg har valgt at lægge implantatet ovenpå brystmusklen, kan implantatet være mere synligt. Synligheden afhænger ligeledes af mængden af kirtelvæv, som du har i forvejen.
BIA-ALCL er en meget sjælden form for lymfekræft, der er associeret til at have brystimplantat. Det er derfor vigtigt, at du, såfremt du senere får hævelse af lymfeknuder omkring brystet eller i armhulen, får det undersøgt. Såfremt der er tale om BIA-ALCL er behandlingen fjernelse af implantatet og vævet omkring (kapsel). Denne behandling og opfølgning af denne tilstand varetages i hospitalsregi.
Vejledende priser
BFO med Mentor implantat < 500 ml.
DKK 34.000,-
+ 6% i patientforsikring
Merpris for dråbeformet implantat (Mentor eller Motiva)
DKK 6.800,-
Merpris for implantat > 500 ml.
DKK 5.000,-
Før/efter
Billeder på vej.