top of page

Hage- og halskirurgi

 

Er en hage- eller halsoperation relevant for dig? 

 

Har du kalkunhals, dobbelthage eller vigende hage i profil, kan det være relevant med en operation.

 

Kalkunhals. Med alderen mister huden sin elasticitet. Hos nogle personer bliver det meget udtalt på halsen, hvor huden bliver slap, og der kan dannes en ekstra fold. Den løse hud kan hænge som en eller to strenge. Ved operationen kan man lave en opstramning af huden på halsen, hvor noget af huden fjernes, og den underliggende muskulatur strammes op.

Dobbelthage. Nogle personer kan være plaget af dobbelthage. Dobbelthage er et fedtholdigt parti på forsiden af halsen som buler ud, således at det ligner en ekstra hage. Hos yngre personer kan en dobbelthage ofte fjernes med et fedtsugning alene, men hos ældre, hvor huden har mistet noget af sin elasticitet, må man kombinere en fedtsugning med en hudopstramning, hvor det overskydende hud og fedt fjernes.

Vigende hage. Nogle personer have vigende hage i profil og føler sig generet heraf. Det er oftest genetisk betinget, og man kan derfor ofte se det hos andre i familien. Det kan behandles med indsættelse af et hageimplantat, der sættes ind og fæstnes til knoglen på forsiden af hagen og dermed giver mere profil. Det kan lægges ind via et snit i mundslimhinden eller via et lille snit under hagen. Et hageimplantat er lavet af silikone og kan bestilles hjem efter en individuel opmåling. 

Man kan også anvende filler med hyaluronsyre eller lipofilling (eget fedt) til behandling af vigende hage. Såfremt man kun ønsker en beskeden forandring, kan denne løsning anbefales. Ønsker man derimod en mere synlig og langtidsholdbar effekt, vil hageimplantatet oftest være det bedste valg. 

Hvordan foregår en hals- eller hageoperation?

 

Forundersøgelse 

Når du kommer til forundersøgelsen vil du blive grundigt undersøgt af Liselotte Sabroe Ebbesen, der er speciallæge i plastik- og rekonstruktionskirurgi, Ph.D. Det er en fordel, hvis du har udfyldt dit helseskema hjemmefra, inden du kommer til forundersøgelsen. Du kan printe skemaet her.

 

Til forundersøgelsen vil Liselotte gennemgå skemaet sammen med dig, og herefter vil I sammen gennemgå dine ønsker og forventninger til resultatet af en eventuel operation. 

Du vil få grundig information om selve operationen, og om hvordan du skal forholde dig efter operationen, og du vil få taget billeder (før billeder) til din journal.

 

Efter forundersøgelsen skal der gå mindst 7 dage, inden en operation kan udføres jvnf. Sundhedsstyrelsens krav om betænkningstid.

Forberedelse til operation

Det er godt at være velforberedt til operationen. Derfor anbefaler vi, at:

 

  • Du ikke spiser naturmedicin eller anden kosttilskud 14 dage før operationen.

  • Du ikke tager medicin, som påvirker blodets størkningsevne (Acetylsalicylsyre, Ipren, Ibuprofen).

  • Du ikke ryger 4 uger før operation og evt. først ryger igen 4 uger efter operationen.

  • Du køber en pose frosne ærter inden operationen. 

 

Operation 

 

Hals og dobbelthage. Operationen foregår i lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du ikke mærker nogen form for smerte, men du kan hele tiden mærke, hvad der foregår. Vi vil under hele operationen forklare dig, hvad der foregår, så du kan føle dig tryg ved situationen.  

Dit ar vil ligge på forsiden af halsen som et zig-zag formet ar (Z-plastik). Såfremt du kun skal have lavet fedtsugning af dobbelthagen, vil du få en lille ar bag øreflipperne og evt. et lille ar lige bag hagen.

Hageimplantat. Operationen foregår i lokalbedøvelse, men kan også tilvælges i fuld bedøvelse. Såfremt du vælger dette, vil operationen foregå på Aleris-Hamlet, hvor Liselotte er overlæge. Dette er fordi vores lokaler på Vesterbro ikke har det fornødne udstyr, som kræves, for en operation i fuld bedøvelse. 

Dit ar vil ligge i mundslimhinden mellem underlæben og tandrækken. Alternativt kan dit ar ligge lige bag hagen.

Efter operationen

Hals og dobbelthage. Efter operationen vil du ligge til observation hos os ½ - 1 times tid, så vi sikrer, at alt er fredeligt, inden du kan blive hentet af en ledsager. Vi anbefaler, at du har forberedt dig med at købe en pose frosne ærter, som du skal anvende 20 min. en gang i timen de første par dage. Herved mindsker du hævelse og gul-blå misfarvning af omgivelserne.

Vi anbefaler desuden at spise koldt flydende det første døgn for at mindske risikoen for blødning.

 

Lokalbedøvelsen aftager indenfor 2-6 timer. Herefter kan du tage smertestillende, eksempelvis tablet Panodil 1 g x 4 dagligt. Du kan gå i brusebad efter 24 timer, men du skal lade plastrene sidde på og kan duppetørre dem. Sov gerne med eleveret hovedgærde.

Du får et visitkort med Liselottes akuttelefonnummer med hjem. Efter 6-8 dage kommer du til kontrol i klinikken, hvor sygeplejersken vil fjerne trådene og kontrollere sårhelingen. Du skal selv bestille tid til slutkontrol hos Liselotte efter 3-6 måneder.

Hageimplantat. Efter operationen vil du ligge til observation hos os  ½ - 1 time så vi sikrer os, at du er frisk nok til at komme hjem. Vi anbefaler derfor, at du bliver hentet af en ledsager og ikke er alene det første døgn.

 

Det er en god ide, at du kun spiser koldt flydende det første døgn for at mindske risikoen for blødning. Lokalbedøvelsen aftager indenfor 2-6 timer. Herefter kan du tage smertestillende, eksempelvis tablet Panodil 1 g x 4 dagligt samt evt Ibuprofen 400 mg efter behov (max 3 gang i døgnet). Du kan gå i brusebad efter 24 timer. Sov gerne med eleveret hovedgærde. Du skal skylle munden med klorhexidin mundskylle væske x 3 dagligt den første uge, samt være forsigtig med tandbørstning de første 8-10 dage, indtil såret i munden er helet. 

 

Du får et visitkort med Liselottes akuttelefonnummer med hjem. Efter 8 - 10 dage kommer du til kontrol i klinikken, hvor sygeplejersken vil kontrollere sårhelingen. Du skal selv bestille tid til slutkontrol hos Liselotte efter 6 måneder. 

Komplikationer

Blødning efter operationen er ekstremt sjældent forekommende, men hvis det sker, skal du i første omgang hvile med hovedet højt og anvende frost-/isposer på operationsområdet i 10-15 minutter. Dette vil normalt stoppe blødningen. Stopper blødningen ikke, skal du naturligvis kontakte klinikken på det telefonnummer, du har fået udleveret, da det i sjældne tilfælde kan være nødvendigt at åbne såret og standse blødningen.  

 

Infektion ses meget sjældent, men kan forekomme og vil kræve behandling med antibiotika. Hvis der optræder infektion, ses det typisk efter nogle dage, og tegnene er rødme og hævelse samt tiltagende smerter. 

Forundersøgelse
Før operationen
Operation
Efter operationen
Komplikationer
Priser

Vejledende priser

Kalkunhals eller dobbelthage

 

DKK 20.000,-  

 

+ 6% i patientforsikring

Hageimplantat

 

DKK 24.000,-  

 

+ 6% i patientforsikring

Før/efter

KALKUNHALS OG DOBBELTHAGE

Billeder på vej

HAGEIMPLANTAT

Billeder på vej

Før/efter

Kunne du tænke dig en forundersøgelse?

Book tid
bottom of page