top of page

Hudkræft

Om hudkræft

Modermærker og andre godartede hudforandringer, som giver kosmetiske eller funktionelle gener, kan fjernes kirurgisk. Nogle gange kan disse have celleforandringer, som kan være forstadier til hudkræft eller egentlig hudkræft. Ved mistanke om hudkræft, er det vigtigt, at forandringen fjernes kirurgisk i sikker afstand, således at elementet fjernes i sundt væv. Herefter vil man sende vævsprøven til patologisk afdeling med henblik på at få en korrekt diagnose.

 

Der findes forskellige typer af hudkræft. De hyppigste er basalcellekarcinom, pladecellekarcinom og modermærkekræft. De skal behandles forskelligt afhængigt af typen. Behandlingen og opfølgning af behandlingen afhænger af den mikroskopiske diagnose. Det vil du blive grundigt informeret om, når der foreligger en endelig histologisk diagnose.

 

De fleste hudkræfttyper er associeret til vores soldyrkning. Det kan være en fordel at have fornuftig omgang med solen efter, at man har fået konstateret hudkræft. Læs Sundhedsstyrelsens råd vedrørende solbeskyttelse.

Hvordan foregår indgrebet?

 

Forundersøgelse 

 

Når du kommer til forundersøgelsen vil du blive grundigt undersøgt af Liselotte Sabroe Ebbesen, der er speciallæge i plastik- og rekonstruktionskirurgi, Ph.D. Det er en fordel, hvis du har udfyldt dit helseskema hjemmefra, inden du kommer til forundersøgelsen. Du kan printe skemaet her.

 

Ved forundersøgelsen vil Liselotte gennemgå skemaet sammen med dig, og herefter vil dine modermærker/hudforandringer blive undersøgt og evt. dermatoskoperet. 

 

Såfremt det drejer sig om en kosmetisk operation, skal der gå mindst 7 dage inden en operation kan udføres jvnf. Sundhedsstyrelsens krav om betænkningstid. Såfremt man mistænker hudkræft, kan du sagtens blive opereret tidligere.

Forberedelse til operation

 

Det er godt at være velforberedt til operationen. Derfor anbefaler vi, at: 

 

  • Du ikke spiser naturmedicin eller anden kosttilskud 14 dage før operationen.

  • Du ikke tager medicin, som påvirker blodets størkningsevne (Acetylsalicylsyre, Ipren, Ibuprofen).

  • Du ikke ryger 4 uger før operation og evt. først ryger igen 4 uger efter operationen. 

 

Operation 

Fjernelse af modermærker/hudtumores er en mindre operation, som foregår i lokalbedøvelse. Såfremt det drejer sig om en operation for hudkræft, kan operationen være mere omfattende. Dette vil du blive grundigt informeret om af Liselotte.

Efter operationen

Efter operationen får du et tyndt papirplaster på arret. Det skal blive siddende på, indtil trådene skal fjernes. Du kan gå i brusebad efter 24 timer, men du skal lade plastrene sidde og kan duppetørre dem med et rent håndklæde. Efter 7-10 dage kommer du til kontrol i klinikken, hvor sygeplejersken vil fjerne plastrene og trådene. Vi anbefaler, at du bruger 3 M microporeplaster på dine ar i 3 mdr (skiftes x 1 ugentligt) og undgår at få sol på arrene i 1 år. 

Forundersøgelse
Før operationen
Operation
Efter operationen
Komplikationer
Priser

Vejledende priser

Fjernelse af modermærke:

 

DKK 4.000,-  

 

+ 6% i patientforsikring

Fjernelse af hudkræft:

 

fra DKK 6.000,-  

 

+ 6% i patientforsikring

Tillæg pr. ekstra modermærke i samme seance:

 

DKK 2.000,-  

 

+ 6% i patientforsikring

Før/efter

HUDKRÆFT (BASOCELLULÆRT CARCINOM)

En hudkræft operation kan i nogle tilfælde være en større operation forstået på den måde, at “defekten”, efter at hudkræften er fjernet, ikke kan lukkes direkte. Det betyder, at der skal laves en rekonstruktion, hvor man lukker defekten med en anden metode. Det kan være med et hudtransplantation eller en lokallap. En lokallap benyttes oftest for at få et så godt match af den omgivende hud som muligt. Det betyder, at man låner noget af den omkringliggende hud og dermed kan lukke defekten på en så kosmetisk optimal måde som muligt. Et transplantat vil som regel give et mindre pænt kosmetisk resultat.

Hudkræft2.png

Fjernelse af basocellulært karcinom på ve ala nasi. Defekten blev lukket med en bilobulær lap.

Fjernelse af basocellulært karcinom på højre nedre øjenlåg. Defekten blev lukket med en transpositionslap.

Fjernelse af basocellulært karcinom på hø næseryg. Defekten blev lukket med en transpositionslap.

Før/efter
Book tid
bottom of page