HUDKRÆFT

Generel info

Modermærker og andre godartede hudforandringer, som giver kosmetiske eller funktionelle gener kan fjernes kirurgisk. Nogle gange kan de have celleforandringer. Celleforandringer i huden kan være forstadier til hudkræft eller egentlig hudkræft. Ved mistanke om hudkræft, er det vigtigt, at forandringen fjernes kirurgisk i sikker afstand, således at elementet fjernes i sundt væv. Herefter vil man sende vævsprøven til patologisk afdeling med henblik på at få en korrekt diagnose. Der findes forskellige typer af hudkræft. De hyppigste er basalcellekarcinom, pladecellekarcinom og modermærkekræft. De skal behandles forskelligt afhængigt af typen. Behandlingen og opfølgning af behandlingen afhænger af den mikroskopiske diagnose. Det vil du blive grundigt informeret om behandlingen og opfølgningen, når der foreligger en endelig histologisk diagnose. De fleste hudkræft typer er associeret til vores soldyrkning. Det kan være en fordel at have fornuftig omgang med solen efter, at man har fået konstateret hudkræft. Læs sundhedsstyrelsens råd vedr solbeskyttelse

Forundersøgelse

Når du kommer til forundersøgelsen vil du blive grundigt undersøgt af speciallægen. Det er en fordel, hvis du har udfyldt dit helseskema hjemmefra, inden du kommer til forundersøgelsen. Du kan printe skemaet her. Det er også en fordel, at du har gennemlæst informationerne her på hjemmesiden inden forundersøgelsen, så du kan skrive evt. spørgsmål ned og få dem besvaret til din forundersøgelse. Ved forundersøgelsen vil speciallægen gennemgå dit helseskema sammen med dig, og herefter vil dine modermærker/hudforandringer blive undersøgt og evt. dermatoskoperet. Efter forundersøgelsen skal der gå mindst 7 dage, inden en operation kan udføres i henhold til Sundhedsstyrelsens krav om betænkningstid, såfremt det drejer sig om en kosmetisk operation. Såfremt man mistænker hudkræft, kan du sagtens blive opereret tidligere.

Operationen

Det er godt at være velforberedt til operationen. Du skal IKKE spise naturmedicin eller anden kosttilskud 14 dage før operationen, og du skal helst ikke tage medicin, som påvirker blodets størkningsevne (Acetylsalicylsyre, Ipren, Ibuprofen). Du skal ikke ryge 4 uger før operation og evt. først ryge igen 4 uger efter operationen. Fjernelse af modermærker/hudtumores er en mindre operation, som foregår i lokalbedøvelse. Såfremt det drejer sig om en operation for hudkræft, kan operationen være mere omfattende. Det vil du blive grundigt informeret om af speciallægen.

Efter operationen

Efter operationen får du et tyndt papirplaster på arret. Det skal blive siddende på, indtil trådene skal fjernes. Du kan gå i bruse bad efter 24 timer. Du kan duppe tørre plastrene med et rent håndklæde. Efter 7-10 dage kommer du til kontrol i klinikken, hvor sygeplejersken vil fjerne plastrene og trådene. Vi anbefaler, at du bruger 3 M microporeplaster på dine ar i 3 mdr (skiftes x 1 ugentligt) og undgår at få sol på arrene i 1 år. 

Vejledende priser:

  • Fjernelse af modermærke/hudkræft: kr. 4.000,-

  • Fjernelse af efterfølgende modermærke/hudkræft i samme seance: kr. 2.000,-

Alle operationspriser tillægges 6% i obligatorisk patientforsikring