top of page

Maveplastik

Hvem kan en maveplastik være relevant for?

Slapt maveskind kan opstå af forskellige årsager. Graviditet er den hyppigste årsag til slapt maveskind, da maveskindet hos mange kvinder ikke trækker sig sammen efter endt graviditet. Det samme kan gøre sig gældende for patienter, som har gennemgået et stort vægttab, hvor huden ikke kan trække sig sammen igen. Hudoverskuddet kan hos nogle blive så stort, at det kan give fugtproblemer i huden under hudfolden. Det kan give lugtgener og i værste fald svampeinfektion i huden.

 

Slapheden på maven kan også skyldes diastase af de to store mavemuskler musculus rectus abdominis. Der kan under en graviditet opstå et mellemrum, en diastase, mellem de to store mavemuskler. Det er ikke altid, at dette mellemrum lukker sig igen efter endt graviditet.

 

Ved en maveplastik løsnes maveskindet og overskuddet fjernes. Arret kommer til at ligge lige under trussekanten og rundt om navlen. Navlen løsnes og får ny placering.

Under operationen vurderer man behovet for at supplere med en bugvægsplastik. Ved bugvægsplastikken laver man en opstramning af de bugvægsmusklerne. Dette vil være med til at give en fladere mave og give en bedre talje.

 

En maveplastik kan i nogle tilfælde kombineres med en fedtsugning af mave og hofter for at optimere resultatet – se mere om fedtsugning her.

En maveplastik kan også udføres som en mini-maveplastik - såfremt hudoverskuddet strækker sig fra navlen og nedefter. Her er der ikke behov for at ændre på navlens placering. Arret kommer også her til at ligge under trussekanten. Denne operation kan ofte foretages i lokal bedøvelse. 

Hvordan foregår en maveplastik?

 

Forundersøgelse 

 

Når du kommer til forundersøgelsen vil du blive grundigt undersøgt af Liselotte Sabroe Ebbesen, speciallæge i plastik- og rekonstruktionskirurgi, Ph.D. Det er en fordel, hvis du har udfyldt dit helseskema hjemmefra, inden du kommer til forundersøgelsen. Du kan printe skemaet her.

 

Ved forundersøgelsen vil Liselotte gennemgå skemaet sammen med dig, og herefter vil I sammen gennemgå dine ønsker og forventninger til resultatet af en operation. Du vil også få taget billeder (før billeder) til din journal.

 

Efter forundersøgelsen skal der gå mindst 7 dage inden en operation kan udføres jvnf. Sundhedsstyrelsens krav om betænkningstid.

Forberedelse til operation

 

Det er godt at være velforberedt til operationen. Derfor anbefaler vi, at:

 

  • Du ikke spiser naturmedicin eller anden kosttilskud 14 dage før operationen.

  • Du ikke tager medicin, som påvirker blodets størkningsevne (Acetylsalicylsyre, Ipren, Ibuprofen).

  • Du ikke ryger 4 uger før operation og evt. først ryger igen 4 uger efter operationen. 

 

Operation 

Når du kommer til operationen, vil Liselotte sammen med dig gennemgå alle detaljer omkring operationen igen. Hun vil også tegne på dig. Mini mave plastik udføres oftes i lokalbedøvelse. 

Såfremt du skal have lavet en fuld maveplastik, vil operationen foregå i fuld bedøvelse. Den udføres i dette tilfælde på Aleris-Hamlet, hvor Liselotte er overlæge. Dette er fordi vores lokaler på Vesterbro ikke har det fornødne udstyr, som kræves, for en operation i fuld bedøvelse. 

Efter operationen

Efter en mini maveplastik kan du tage hjem samme dag.

Du får et mavebælte på, som vi anbefaler, at du bruger døgnet rundt i 3 uger og fortsætter med at bruge om dagen i yderligere 3 uger. Du kan gå i brusebad efter 24 timer, men du skal lade plastrene sidde på og kan duppetørre dem. 

 

Du får også et visitkort med Liselottes akuttelefonnummer med hjem. Efter 10 dage kommer du til kontrol i klinikken, hvor sygeplejersken vil fjerne trådene og kontrollere sårhelingen. Du skal selv bestille tid til slutkontrol hos Liselotte efter 3-6 måneder.

 

Såfremt du kan have lavet en fuld maveplastik, foregår det på Aleris Hamlet, hvor du er indlagt til dagen efter operationen. Liselotte tilser dig til stuegang dagen efter, inden du udskrives og sendes hjem. 
 

Komplikationer og følgevirkninger

Efter en maveplastik operationen skal du passe godt på dig selv. Du skal ikke være fysisk aktiv (få sved på panden) i op til 3 uger efter operationen, da der er en blødningsrisiko. Det er også derfor, at du er indlagt til dagen efter operationen. I sjældne tilfælde kan der opstå en blødning i efterforløbet, som i værste fald kan kræve en ny operaton, hvor en blodansamling udtømmes. 

 

Der er en lille risiko for infektion som kan vise sig med rødme og hævelse samt temperaturforhøjelse. Såfremt du får symptomer på en infektion, er det vigtigt, at du kontakter Liselotte, således at du evt. kan blive sat i behandling med antibiotika.

 

Efter en maveplastik vil følesansen på maven ændre sig. Oftest vender det meste af følesansen tilbage i løbet af nogler uger-måneder, men der vil altid være et område tæt på arret som mister den.

I sjældne tilfælde kan man risikere blodpropdannelse efter en stor maveplastik. For at minimere risikoen for dette, vil du få blodfortyndende medicin til forebyggelse. Dette vil Liselotte informere dig om til forundersøgelsen.

Sårhelingsproblemer kan ses i helingsfasen. Det ses oftest hos rygere, hvorfor Liselotte råder dig til at ophøre med rygning minimum 6 uger før planlagt operation og gerne være røgfri til 6 uger efter operationen.

Forundersøgelse
Før operationen
Operation
Efter operationen
Komplikationer
Priser

Vejledende priser

Mini-abdominalplastik (lille maveplastik)

 

DKK 24.000,-  

 

+ 6% i patientforsikring

Abdominalplastik med opstramning af mavemuskler:

 

DKK 43.000,-  

 

+ 6% i patientforsikring

Før/efter

MINI-MAVEPLASTIK

Maveplastik.png
Før/efter

Kunne du tænke dig en forundersøgelse?

Book tid
bottom of page